Showcase zaterdag 19 februari, 13u-18u

VONKfestival, hét stadsfestival voor folk, roots en akoestische muziek

Zaterdagnamiddag komen vanaf 13u acht folkgroepen een korte set spelen tijdens de showcase van VONKfestival. Muziekmozaïek wil al deze groepen een kans geven om zich te tonen aan een breder publiek van (internationale) organisatoren en liefhebbers van folkmuziek. Tandem, Bipolar Bows, Brisk, De Garre, Threo, MissT, Hidrae en Aérokorda verwelkomen jullie graag in het Lakenmetershuis in Gent.

Bipolar Bows: 13u

Bipolar Bows is een experimenteel post-klassiek strijkersduo met cellist Toby Kuhn en violiste Lotte Remmen. Dit duo ontving de prijs voor ‘Beloftevolle Band 2021’ van de allereerste Flanders Folk Awards. Talent verzekerd op ons podium!

Meer info.

Aérokorda: 13u30

Aérokorda is opgericht in 2016 en kan het best omschreven worden als neofolk met keltische, slavische en klassieke invloeden, deze komen duidelijk naar voor in de eigen composities van de band. De op dat moment nog kersverse groep bracht in 2017 al een eerste album uit, 'Hush the wolves'. Aérokorda kreeg daardoor al snel de kans om enkele mooie optredens te geven in zowel binnen- als buitenland.

Meer info.

Hidrae: 14u

Hidrae brengt stomende eigenzinnige rootsmuziek met krachtige melodieën en klankkleuren. De vijfkoppige band bestaat uit: Hilke Bauweraerts op diatonische accordeon & zang, Marieke Van Ransbeeck op Vlaamse doedelzak & barokmusette, Malicorne Buysse op viool & cello, Thomas Hoste op elektroakoestische alt-draailier en Zjef Van Steenbergen op elektrische basgitaar. Ze brengen voornamelijk eigen werk met veel aandacht voor arrangementen en meerstemmigheid.

Meer info.

Threo: 14u30

Threo is de nieuwe groep van Paul James (doedelzak accordeon), Hilke Bauweraerts (diatonische accordeon) en Thomas Hoste (draailier). Paul James is een Engelse muzikant en componist die nu al een tijdje in België woont. Hij is vooral gekend van de band Blowzabella. Threo speelt enkele van Paul's recente composities om op te dansen en een paar ‘standards’ die je normaal niet op folkinstrumenten hoort.


Brisk: 15u30

Naomi Vercauteren, Gunnar Van Hove, Jeroen Knapen en Wim Moons zijn klinkende namen in de folkwereld. Samen vormen zij Brisk, een levendig kwartet van gevestigde waarden dat focust op Angelsaksische en Bretoense muziek. Ze brengen traditionals naast eigen composities, daverende reels, maar kunnen ook intieme liedjes brengen. Deze folkgroep heeft het allemaal in huis.

Meer info.

Tandem: 16u

Spring mee op de Tandem en reis van de Vlaamse traditionele folk en Ierse jigs naar Scandinavische polska's en swingende Balkan tot helemaal bij Latijns-Amerikaanse salsa's. Aan het stuur: Elisabeth Fraeyman op de vingervlugge viool en Hendrik Wijnant met z'n gezwinde gitaar. Dans en spring, lach en swing, traan en zing #BeTandem.

Meer info.

De Garre: 16u30

Een hele tijd geleden ontstond een gezelschap dat in eerste instantie een gooi deed naar het balfolkcircuit. Hans Quaghebeur (accordeon, draailier, ukelele en banjo), Dirk Verhegge (gitaren en banjo) en Johan Decancq (sopraan- en baritonsax, dwarsfluit en doedelzak) deden mee vanaf het eerste uur. Zij kregen het gezelschap van Bart De Cock (nyckelharpa en doedelzak) en sinds 2019 ook van Josefien Vercruysse als zangeres en fluitist. Intussen stond de groep al op heel wat podia.

Meer info.

MISST: 17u

Vier misses en 1 misster halen met betoverende harmonieën folksongs uit de mist. De groep geeft de oude songs een nieuw leven en brengt ze binnen in de 21ste eeuw. De meerstemmige zang staat centraal en wordt ondersteund door gitaren en percussie. MISST zijn Elly Aerden, Liesbet Van Reeth, Jan Van Rossem, Linde Van Puyenbroeck, Eva Moens, Gielis Cautaers (drums/percussie) en Jess Jacob (gitaar en bas).

Meer info.